Image Alt

Echo

  >  Echo
Informatie op deze pagina:

Echo

Echo

De vroege zwangerschapsecho

De vroege zwangerschapsecho (echo vitaliteit) wordt in het begin van je zwangerschap gedaan om een kloppende hartje te zien en te kijken of er geen bijzonderheden zijn. Denk bijvoorbeeld aan een meerlingzwangerschap. Deze echo wordt gemaakt bij de eerste afspraak.

 

Heb je bloedverlies, of ben je ongerust, wordt natuurlijk eerder een extra echo ingepland.

Termijnecho

Bij een zwangerschapsduur van 10-13 weken wordt de termijnecho gemaakt. Bij deze echo wordt het kindje gemeten om zo de uitgerekende datum vast te stellen. Ook wordt er gekeken naar een aantal ontwikkelingskenmerken zoals aanwezigheid van beide armpjes/handjes en beentjes/voetjes, maagvulling, blaasvulling bewegingen enz.

De 20 weken echo (SEO)

Met het structureel echoscopisch onderzoek (SEO ) wordt gekeken naar structurele (lichamelijke) afwijkingen van het ongeboren kind. Het SEO kan worden uitgevoerd tussen week 18+0 en week 21+0 van de zwangerschap, en bij voorkeur tussen week 19+0 en 20+0 van de zwangerschap. Ook bij een incompleet SEO vanwege onvoldoende beeldvorming moet de herhaling van het SEO vóór 21+0 afgerond zijn. De reden hiervoor is dat bij gevonden afwijkingen vervolgonderzoek vaak tijdrovend is.

Het SEO wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd echoscopiste en hiervoor zullen we jullie doorverwijzen naar een echocentrum.

Groei-echo

Als we tijdens het spreekuur vermoeden dat je kindje niet goed groeit, of net te snel groeit zullen we een groei echo aanvragen.

Als een van de vorige kindjes die je hebt gekregen te licht of te zwaar waren kan het ook zijn dat je in aanmerking komt voor de groei echo. Nadere uitleg krijg je hierover tijdens het spreekuur.

Tijdens de groei echo worden er verschillende metingen gedaan om te bepalen of jullie kindje (nog) de juiste groei-curve volgt qua gewicht. Er wordt ook gekeken naar de bewegingen van het kindje en de hoeveelheid vruchtwater wordt gemeten.

Een groei echo kunnen we jullie alleen aanbieden op indicatie, dit is een afspraak met de verzekeraars.

Liggingsecho

De liggingsecho wordt rond 35-36 weken verricht. Er wordt gekeken hoe de ligging van het kindje is en of er naar aanleiding hiervan een ander beleid gevoerd moet worden (bijvoorbeeld bij een stuitligging of dwarsligging). Tevens wordt de groei en hoeveelheid vruchtwater beoordeeld.

Extra echo's in de zwangerschap:
  • Geslachtsbepalingsecho

Willen jullie graag het geslacht weten van jullie kindje? Dit kan vanaf 16 weken zwangerschap. Hiervoor kun je terecht bij de pretechocentra die je hier onder kan terugvinden!

 

  • 3-4D echo

De mooiste termijn om jullie kindje te bekijken in 3-D is tussen de 25-32 weken.
Bij deze echo is het belangrijk dat het kindje mooi vrij ligt, liefst zonder handjes en/of voetjes voor het gezichtje. De locatie van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater, maar ook de buikwand van de moeder, zijn bepalend voor mooie beelden. Hiervoor kun je terecht bij de pretechocentra die je hier onder kan terugvinden!

Recensies over onze praktijk

Top verloskundige praktijk. Vanaf het begin word je al goed ontvangen. Vertrouwd en geliefd gevoel.

Henifa

Heel erg goed behandeld , allebei heel erg lief en weten waar ze het over hebben.

Daniela

Boven alles boden jullie persoonlijke en warme zorg, dit gaf ons een heel vertrouwd gevoel!

v
Mandy

positieve en prettige ervaring bij het plaatsen van een spiraal

v
Kelly

Wat was het fijn om jullie als team naast me te hebben. Ik kon volledig op jullie vertrouwen en het aan jullie overgeven.

v
Kelly

Ik kon met al mijn vragen bij jullie terecht dit voelde erg vertrouwd

v
Simone
WhatsApp chat