Image Alt

Zwangerschapscontroles

  >    >  Zwangerschapscontroles
Informatie op deze pagina:

Zwangerschap
Extra vitamines
Wat mag je wel en niet eten
Zwangerschapscontroles
–   De eerste afspraak
–   Vervolgcontroles
–   Nacontrole
Onderzoeken
Miskraam
Meerling
Regeldingen
Cursussen
Groeikalender

Zwangerschapcontroles

De eerste afspraak

Zodra je over tijd bent en je hebt een zwangerschapstest gedaan kun je ons bellen om een afspraak in te plannen. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig. De eerste afspraak, ook wel intake genoemd, plannen we tussen 7-10 weken zwangerschap.

 

Tijdens de eerste controle zal er altijd een echo worden gemaakt!

 

Wat kun je nog meer verwachten tijdens het eerste gesprek;

De eerste afspraak duurt ongeveer 45-60 minuten. Tijdens dit eerste gesprek komen algemene vragen aan bod om inzicht te krijgen in jullie medische voorgeschiedenis, leefomstandigheden en eventuele ziektes in je familie.  Verder praten we over mogelijke eerdere zwangerschappen en bevallingen. We geven informatie en adviezen en geven verschillende folders mee.

 

De eerste echo zal worden gemaakt, een hele bijzondere kennismaking met het kindje in je buik! Daarnaast meten we jouw bloeddruk en het gewicht.

We vragen jullie ook of jullie meer informatie willen over prenataal screening. Jullie kunnen hiervoor alsvast inforamtie opzoeken via: https://onderzoekvanmijnongeborenkind.nl/.

 

Handig om mee te nemen tijdens het eerste gesprek

 

Datum van de eerste dag van de laatste menstruatie ( als deze bekend is ).

Aan de hand van deze datum maken wij een eerste berekening van je zwangerschapstermijn.

Naam van je zorgverzekeraar en het polisnummer

Als er voorafgaande aan de afspraak al bijzonderheden of vragen zijn, kun je ons natuurlijk altijd bellen.

Klik hier voor het inschrijfformulier.

Vervolg afspraken

Na de eerste afspraak hangt de frequentie van de controles af van hoe je je voelt en hoe de zwangerschap tot dan toe gaat. Vanaf 36 weken zwangerschap willen wij jullie in elk geval iedere week zien. Om ervoor te zorgen dat jullie met ons alle twee een goede band kunnen opbouwen proberen wij de controles om de beurt te doen, zodat je zeker weet dat je een bekend gezicht treft als je gaat bevallen.

 

Wat wordt er tijdens het spreekuur gecontroleerd? bloeddruk, gewicht, groei van de baarmoeder, ligging van het kindje (vanaf 28 weken), hartje luisteren en eventuele klachten en vragen bespreken.

 

Vanaf ongeveer 35 weken gaat het kindje meestal met het hoofdje naar beneden liggen. We zullen dan ook voelen of het kindje gaat indalen in het bekken. We bevestigen de ligging van jullie kindje met een laatste echo. Tijdens deze afspraak plannen we ook extra tijd in om met jullie over de bevalling te praten. Het is fijn als je partner bij deze afspraak aanwezig kan zijn. Als je wilt kun je je voorbereiden op deze afspraak door het maken van een geboorteplan (zie pagina geboorteplan of klik hier om direct naar een voorbeeld geboorteplan te gaan).

Nacontrole

De laatste controle is ongeveer 6 weken na de bevalling. Wij zien jullie dan graag met zijn alle op het spreekuur!

 

Tijdens deze controle bespreken we hoe het met jullie gaat; hoe je de zwangerschap, bevalling en kraambed hebt ervaren; we controleren het ijzergehalte; kijken eventueel naar de wondgenezing en bespreken we de anticonceptie nogmaals.

Recensies over onze praktijk

Top verloskundige praktijk. Vanaf het begin word je al goed ontvangen. Vertrouwd en geliefd gevoel.

Henifa

Heel erg goed behandeld , allebei heel erg lief en weten waar ze het over hebben.

Daniela

Boven alles boden jullie persoonlijke en warme zorg, dit gaf ons een heel vertrouwd gevoel!

v
Mandy

positieve en prettige ervaring bij het plaatsen van een spiraal

v
Kelly

Wat was het fijn om jullie als team naast me te hebben. Ik kon volledig op jullie vertrouwen en het aan jullie overgeven.

v
Kelly

Ik kon met al mijn vragen bij jullie terecht dit voelde erg vertrouwd

v
Simone
WhatsApp chat