Image Alt

Onderzoeken

  >    >  Onderzoeken
Informatie op deze pagina:

Zwangerschap
Extra vitamines
Wat mag je wel en niet eten
Zwangerschapscontroles
Onderzoeken
–   Bloedonderzoek
–   Echo
–   Prenatale screening
–   20 weken echo
–   Kinkhoest vaccinatie
Miskraam
Meerling
Regeldingen
Cursussen
Groeikalender

Onderzoeken

Tijdens jullie zwangerschap zijn een aantal onderzoeken mogelijk. Hieronder wordt beschreven welke dit zijn

Bloedonderzoek

Alle zwangeren krijgen dit bloedonderzoek aangeboden rond de 12 weken zwangerschap. De uitslag van het onderzoek wordt naar ons verstuurd. Het bloed wordt onderzocht op:

 

  • Bloedgroep
  • Rhesus -D-factor
  • Rhesus c
  • Irregulaire antistoffen
  • Lues (geslachtsziekte)
  • Hepatitis B (leverziekte)
  • HIV
  • Hb (ijzergehalte)
  • Glucose (suikergehalte)

Voor meer informatie over het bloedonderzoek klik hier

Link voor bloedonderzoek: https://www.pns.nl/bloedonderzoek-zwangeren

Echo

Tijdens de eerste controle maken we altijd een echo!  Tot 9 weken maken we deze bij voorkeur vaginaal zodat er een duidelijker beeld is.

 

Tussen 10-12 weken maken we de termijnecho, hierin wordt de definitieve uitgerekende datum vastgezet.

 

Tot 20 weken maken we elke controle een echo en bij 30 weken wordt er een groeiecho gemaakt.

 

Ten slotte maken we bij 36 weken nog een liggingsecho om te kijken of het kindje met het hoofdje naar beneden ligt.

 

voor meer informatie over de echo’s, kijk onder het kopje ”Echografie”.

Prenatale screening

In Nederland heeft iedere zwangere de mogelijkheid om hun ongeboren kind te laten onderzoeken op een aantal afwijkingen. Dit heet prenatale screening.

 

Er zijn 2 onderzoeken die vallen onder prenatale screening. Allereerst de screening op het Downsyndroom ( trisomie 21 ), Patausyndroom ( trisomie 13 ) en Edwardssyndroom (trisomie 18 ). Dit kan middels een NIPT-test of een combinatietest. Ten tweede de 20 – weken echo.

 

Tijdens het intakegesprek vragen wij jullie of jullie geïnformeerd willen worden over deze onderzoeken. Uiteraard bepalen jullie dit zelf. Willen jullie hier meer informatie over dan krijgen jullie een uitgebreid gesprek over dit onderwerp. We noemen dit het counselingsgesprek.

Hierbij geven we ook folders mee zodat je alles thuis nog eens kunt nalezen. Bij twijfel over het wel of niet laten verrichten van verder onderzoek kun je ook gebruik maken van een keuzehulp: https://www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl/keuzehulp-bewust-kiezen-dep

 

Kosten en vergoedingen van prenatale screening

De kosten voor het laten uitvoeren van de testen moeten jullie zelf betalen. De combinatietest kost € 177,- voor de NIPT betaal je een bijdrage van €175,-. Het is altijd handig om bij je zorgverzekeraar na te vragen of zij de testen vergoeden onder een aanvullende verzekering. Is er vervolg onderzoek noodzakelijke doordat je of een verhoogde kans of afwijkende uitslag krijgt uit een van de testen dan vallen de kosten binnen het basispakket.

 

20 weken echo

Met het structureel echoscopisch onderzoek (SEO ) wordt gekeken naar structurele (lichamelijke) afwijkingen van het ongeboren kind. Het SEO kan worden uitgevoerd tussen week 18+0 en week 21+0 van de zwangerschap, en bij voorkeur tussen week 19+0 en 20+0 van de zwangerschap. Ook bij een incompleet SEO vanwege onvoldoende beeldvorming moet de herhaling van het SEO vóór 21+0 afgerond zijn. De reden hiervoor is dat bij gevonden afwijkingen vervolgonderzoek vaak tijdrovend is.

 

Kosten en vergoedingen van prenatale screening

 

Uw zorgverzekering betaalt de kosten van het uitgebreide gesprek over de 20 wekenecho en de echo zelf. Er zijn geen gevolgen voor het eigen risico van uw zorgverzekering. U hoeft dus niets zelf te betalen.

Kinkhoest vaccinatie

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen.

 

Ernstig voor baby’s

Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.

 

Baby’s nog niet beschermd

Baby’s krijgen in Nederland al een vaccinatie tegen kinkhoest. Maar dat kan pas als ze 2 maanden oud zijn. Dat betekent dat ze de eerste maanden na de geboorte nog niet beschermd zijn tegen kinkhoest. En juist dan zijn ze kwetsbaar.

 

Hoe kun je je baby wel beschermen?

Je kunt jezelf tijdens je zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. Je baby is dan vanaf dag 1 beschermd tegen de ziekte. Je kunt de prik halen vanaf de 22e week van je zwangerschap. Daarom de naam 22 wekenprik.

 

Hoe werkt het?

Na de vaccinatie maak je antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar je ongeboren baby. Hierdoor heeft je baby voldoende antistoffen voor de eerste maanden van zijn leven. Totdat hij of zij zelf een vaccinatie krijgt. Bovendien beschermt de prik niet alleen je baby, maar ook jezelf. Zo kun jij geen kinkhoest krijgen en anderen ook niet besmetten.

Recensies over onze praktijk

Top verloskundige praktijk. Vanaf het begin word je al goed ontvangen. Vertrouwd en geliefd gevoel.

Henifa

Heel erg goed behandeld , allebei heel erg lief en weten waar ze het over hebben.

Daniela

Boven alles boden jullie persoonlijke en warme zorg, dit gaf ons een heel vertrouwd gevoel!

v
Mandy

positieve en prettige ervaring bij het plaatsen van een spiraal

v
Kelly

Wat was het fijn om jullie als team naast me te hebben. Ik kon volledig op jullie vertrouwen en het aan jullie overgeven.

v
Kelly

Ik kon met al mijn vragen bij jullie terecht dit voelde erg vertrouwd

v
Simone
WhatsApp chat