Image Alt

Corona maatregelen

  >  Corona maatregelen

*CORONA* UPDATE 15 juni 2020

Lieve aanstaande ouders,
Naar aanleiding van een landelijk advies voor de Geboortezorg zijn er mogelijkheden gekomen om de huidige maatregelen binnen onze praktijk te gaan versoepelen. Er zijn inmiddels in onze regio nieuwe gezamenlijke afspraken gemaakt. Onderstaande geeft inhoud aan de nieuwe afspraken!

Wat verandert er tijdens de zwangerschapscontroles:
– Het vorige controleschema blijft gehandhaafd. Hiermee blijft het intakegesprek telefonisch en ook de 21 weken controle.
– Het streven is de contactmomenten met jullie als zwangeren binnen de 15 minuten te houden. Dit heeft te maken met het contactonderzoek van de RIVM. Als je langer dan 15 minuten in dezelfde ruimte bent geweest, ongeacht de 1.5 meter, val je binnen het contactonderzoek. Dat kan betekenen dat jullie als zwangeren of wij als zorgverlener 2 weken in quarantaine moeten na een positieve COVID-19 test van een van de betrokkenen.
– Partners mogen weer mee naar alle controles én echo’s. Dit kan overigens alleen als jij, je partner en andere gezinsleden klachtenvrij zijn!
Onze voorkeur heeft het echter nog steeds om alleen te komen om zo de 1.5 meter te kunnen waarborgen en gezien het zojuist genoemde quarantaine beleid. (Beeld)bellen is bij elke controle een optie.
– Broertjes of zusjes mogen nog niet mee naar het spreekuur of de echo’s. De reden hiervoor is dat ze door de wachtkamer gaan lopen en willen spelen en hiermee ook jullie als mama’s en papa’s. De 1.5 meter kan zo niet worden gewaarborgd.
– Opa’s en oma’s of ander gezelschap kunnen wij vooralsnog niet toelaten in de praktijk, ook niet wanneer je partner niet in de gelegenheid is om met je mee te komen.

Wat verandert er tijdens de bevalling?

– Wanneer er tijdens de bevalling een indicatie is waarvoor de verloskundige je naar het ziekenhuis moet verwijzen, mag zij met jullie mee.
– Het is mogelijk om tijdens je bevalling, buiten je partner, nog een tweede begeleider mee te nemen bijvoorbeeld je (schoon)moeder, vriendin of geboortefotograaf.

Wat verandert er in het kraambed?
– De intake van de kraamzorg en het consultatiebureau zullen vooralsnog telefonische plaatsvinden, het streven is echter om dit weer zo snel mogelijk fysiek te laten plaatsvinden. De manier van intake wordt duidelijk en gecommuniceerd door de kraamzorg en consultatiebureau.
– Wij als verloskundige mogen nu twee keer op huisbezoek komen. De overige kraambedvisites vinden telefonische plaats of via beeldbellen. Indien medische noodzakelijk passen wij uiteraard de visites in overleg hierop aan.
– Kraamgezinnen waar alle gezinsleden klachtvrij zijn, mogen tijdens de kraamweek 1 vast persoon in de vorm van bezoek aanwijzen die het gezin mag bezoeken tijdens aanwezigheid van de kraamzorg.

De verloskundige spreekt met het kraamgezin af wanneer de visite plaatsvindt zodat er rekening gehouden kan worden met de planning van bezoek en hielprik/gehoorscreening. Dit om te voorkomen dat er meer dan 3 bezoekers (incl. zorgverlener) tegelijk aanwezig zijn.

– Wanneer je na de bevalling samen met de baby moet verblijven op de kraamafdeling of de neonatologie, mag dit samen met je partner.
– Tijdens het bezoekuur op de kraamafdeling en de neonatologie zijn broertjes en zusjes weer welkom, mits gehele gezin klachtvrij is. Er moet wel op de kamer gebleven worden, koffie en thee faciliteiten zijn nog gesloten.
– Andere bezoekers, buiten je partner of broertjes en zusjes geldt nog steeds 1 bezoeker per 24 uur tijdens de bezoekuren voor maximaal een uur. (17:30-20:00 uur)
– De hielprik en gehoortest worden weer uitgevoerd in de kraamweek.
– De nacontrole mag weer op de praktijk plaatsvinden, helaas zonder baby of partner. Onze voorkeur gaat daarom ook uit naar (beeld)bellen op het afgesproken tijdstip.

Belangrijk blijft dat we samen nog steeds de welbekende hygiëne-maatregelen in acht houden:
– Heb jij of je partner klachten, kom dan niet naar de praktijk maar neem telefonisch contact op. Kan de afspraak uitgesteld worden, dan wordt deze verplaatst. Kan de afspraak niet uitgesteld worden, dan zal je verloskundige beschermeden middelen dragen.
– Geen handen schudden.
– Houdt 1.5 meter afstand. Het kan zijn dat er op de praktijk andere mensen in de wachtkamer zitten. Je verloskundige zal extra tijd inplannen tijdens haar spreekuur om wachttijd te voorkomen, maar dit zal niet altijd mogelijk zijn. Hou daarom ook in de wachtruimte 1,5 meter afstand en wacht als je te vroeg bent in de auto of buiten.
– We willen vragen om bij aankomst in de praktijk, de handen op het toilet met zeep te wassen of gebruik te maken van de desinfectiegel in de wachtkamer/spreekkamer.

Voorop staat dat we altijd bereikbaar zijn en altijd vragen of twijfels kunnen bespreken.Dus bel gerust als er vragen of onduidelijkheden zijn!

Wederom willen we jullie ontzettend bedanken voor jullie begrip de afgelopen tijd. Wij zien deze versoepelingen alweer als een mooie stap vooruit! We zien ernaar uit jullie weer samen op de praktijk te mogen ontvangen!

Liefs,
Marcelle & Nathalie

WhatsApp chat