Aangifte & erkenning
Aangifte geboorte
Ieder kind dat in Nederland wordt geboren, moet binnen 3 werkdagen na de geboorte worden aangegeven bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar het kind geboren is. Deze maakt een geboorteakte op, die wordt opgenomen in de registers van de burgerlijke stand. Dit is het juridische bewijs van de geboorte van het kind.
Aangifte doen van de geboorte van een kind is verplicht.
In principe doet de vader aangifte. Als de vader geen aangifte kan doen, moet iemand aangifte doen die aanwezig was bij de geboorte.
Aangifte van geboorte van het kind gaat op afspraak; deze afspraak kan telefonisch of online worden gemaakt met de gemeente.
Bij de aangifte worden onder andere de volgende gegevens opgenomen:
- de voornaam of voornamen;
- de achternaam;
- het geslacht;
- de geboorteplaats;
- de dag en het tijdstip van de geboorte;
- de voornamen en achternaam van de ouders;
- de plaats en dag van de geboorte van de ouders (voor zover deze bekend zijn)
Aan de aangifte van een geboorte zijn geen kosten verbonden. Na de aangifte krijgt het kind direct een Burgerservicenummer (BSN). Ook wordt het kind ingeschreven in de Gemeente Basisadministratie persoonsgegevens (GBA).
Je kunt alleen aangifte doen bij de burgerlijke stand van de gemeente waarin je kind geboren is. Wanneer de moeder in het ziekenhuis in een andere gemeente bevalt, zijn de ouders dus verplicht om hun kind ook bij de Burgerlijke Stand van die gemeente aan te geven. De gemeente waarin je woont wordt in dat geval automatisch op de hoogte gesteld van de geboorte.
Wat is erkenning van een kind?
Een man is automatisch wettelijk vader als hij is getrouwd met de moeder van zijn kind. Ben je vader van een kind, maar niet getrouwd met de moeder? Dan wordt je wettelijk vader door het kind te erkennen.
Gevolgen erkenning
Als je een kind erkent, heeft dit deze gevolgen:
- Je bent wettelijk gezien de vader van het kind;
- Er ontstaat tussen jou en je kind een juridische band (familierechtelijke betrekking);
- Je hebt na een scheiding recht op omgang, informatie en consultatie. De verzorgende ouder heeft dan de wettelijke plicht om je te informeren over belangrijke ontwikkelingen rondom het kind;
- Je bent onderhoudsplichtig totdat het kind 21 jaar wordt;
- Je kunt het gezag over het kind krijgen (dit gebeurt niet automatisch, je moet dit samen met de moeder aanvragen of de rechter benaderen);
- Jij en het kind worden elkaars wettelijke erfgenamen.
- Je kiest (met je partner) op het moment van erkenning voor de achternaam van de vader of moeder. Als je later gaat trouwen, kunt je op dat moment de achternaam wijzigen.
- Je kind krijgt mogelijk jouw nationaliteit. Dit is afhankelijk van het recht van het land waarvan jij de nationaliteit hebt.
Voor meer informatie over erkenning kijk op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erkenning-kind