Hielprik & gehoortest
Zodra je kind is aangegeven bij burgerzaken op het gemeentehuis, wordt het automatisch opgenomen in het bestand van de entorganisatie. Zij zijn verantwoordelijk voor de organisatie van de inentingen van je kind maar ook voor de hielprik en de gehoortest, die omstreeks de 5e dag plaatsvindt.
In de eerste week na de geboorte (tussen 4e en 8e dag) zal een verpleegkundige van jeugdgezondheidszorg langs komen voor de hielprik en de gehoortest.
Wat is een hielprik
Wat is de hielprik? In de eerste week na de geboorte van je kind worden enkele druppels bloed afgenomen uit de hiel van je baby. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame, maar ernstige aandoeningen. Deze aandoeningen zijn niet te genezen. Maar als ze op tijd worden opgespoord, zijn ze wel goed te behandelen. Het is daarom heel belangrijk voor de gezondheid van je kind dat je meedoet aan de hielprik.
Gehoortest
Behalve een hielprik krijgt elke pasgeboren baby een gehoortest. Meestal gebeurt dit samen met de hielprik. Is de hielprik in het ziekenhuis afgenomen dan wordt de gehoortest alsnog een of twee dagen na thuiskomst gedaan.
Een gehoortest is een test van het gehoor van je baby. In de eerste weken na de geboorte van een kind wordt gemeten of een baby voldoende hoort om te kunnen leren praten. Deze test is pijnloos en duurt meestal maar een paar minuten.
klik hier voor de folder screeningen bij pasgeborenen.