Image Alt

Week 41 van je zwangerschap

  >    >  Week 41 van je zwangerschap

Week 41 van je zwangerschap

Geboren worden.

Heb je je weleens afgevraagd wat je baby merkt van de bevalling? In de eerste uren eigenlijk helemaal niets. Je kind kan dan nog heerlijk liggen slapen. Pas als de bevalling vordert en de weeën krachtiger worden en sneller op elkaar volgen, krijgt je kind minder bewegingsvrijheid en wordt hij of zij wakker.

Het minst prettig voor je kind zijn de persweeën. Het hoofdje wordt naar beneden geduwd met de kin op de borst, dan wordt het hoofdje weer naar achteren geduwd en bovendien maakt hij of zij nog een spildraai. Het hartje gaat dan sneller of langzamer kloppen, door de druk op het hoofdje. Tijdens de wee klopt het hartje ook langzamer, doordat de bloedtoevoer via de placenta tijdelijk minder is, doordat de weeën de baarmoederwand doen samentrekken.

Overigens kan een gezonde baby dit allemaal prima aan. Daarover hoef je je dus geen zorgen te maken.

Is je baby in deze week nog niet geboren, dan heeft hij of zij het waarschijnlijk gewoon ontzettend naar de zin in je buik. Als extra controle ga je in de loop van deze week voor een consult naar de gynaecoloog. Er wordt een hartfilmpje (CTG) van de baby gemaakt  en een  echo om te kijken of de baby nog genoeg vruchtwater heeft en in goede conditie is. Verder heb je een gesprekje met de gynaecoloog waarin jullie bespreken wanneer je (als je volgende week nog niet bevallen bent) kan worden ingeleid. Zijn de conditie van jou en baby goed dan mag je nog rustig een weekje afwachten.

Zwangerschap percentage 0

WhatsApp chat